Wednesday, August 24, 2011

Aku Mamat Specky Sekarang

Lepas doktor nasihatkan aku buat spec haritu, aku pun bersetuju lah nak buat. Nak sambung belajar kan. Karang tak nampak, susah pulak. So, malam semalam aku pergi Kedai Optik E View Care kat Shah Alam Seksyen 18. Kedai tu best, owner dia chinese, tapi fasih gila melayu. Service tiptop, cepat! Petang tadi dah siap dah. Harga pun murah. Aku buat RM340 je (glass High Definition, kalau malam, lampu kereta tak pecah, tak silau). Kalau kat England Optical ke, Menara ke, 2 kali gand kot? So lepas check mata tu, result pun keluar.

Mata Kanan : Rabun Jauh = 100; Silau = 225.
Mata Kiri : Rabun Jauh = 100; Silau = 250.


Silau aku lagi tinggi daripada rabun aku. Pakar tu cakap, silau ni lagi bahaya daripada rabun, lagi cepat naik kalau tak jaga betul-betul. Dia cakap lagi, orang yang ada silau tinggi ni kalau tak pakai spec, mata cepat penat, kepala cepat pening. Patut lah semenjak seminggu lepas kepala aku pening je. Bila menghadap laptop je, tak lama tu mesti pening. Aku ingat kurang tidur, tapi berlarutan sampai seminggu. Sekarang dah terjawab dah.

Dari form 3 aku dah rabun sebenarnya. Tapi rabun aku power rendah je, so aku tak pakai lah. Sebab tak selesa. Tapi dah jadi macam ni, nampaknya aku wajib pakai spec 24/7 lah. Lagi-lagi bila tonton video Max 24:7. Phuihh! Huahhh, berubah terus penampilan aku. Nasib baik muka aku 'agak' sesuai pakai spec yang aku pilih. Kat atas tu lah spec aku.

P/S: Hai geeks! Selamat berkenalan. Name saye Zaim.



Comments
24 Comments

24 comments:

SweetyMui2 said...

haha! kita sama spesis.silau besar dari rabun =___=" nak tengok subtitle kat tb pun susah.ggee

lyndaz said...

mesti bertambah kachak!!


kahkahkahkahkahkahkakakakahhh!!

laskar pelangi said...

waaaaaa dah jadi budak kaca mata..ce upload gambar se =D

Anies Anessa said...

tgh bygkan muka kau berkaca mata..aumm aumm..

tiqaa said...

haha. masuk dalam geng spekyy!! mana pic pakai spek? nak tengok sket muka nerd! haha :D

en.azrul said...

makin kachak la sekarang eh?

haha

Lynn said...

wahhh~~..jadi specky lor..^_^
selamat datang ke dunia kami..^_^

nina athiramisu said...

spek mcm sama jek..haha

Ayeem Jemain said...

sweety huhu subs tu sbb silau ke? bkn rabun?

lyndaz kah3 kahcak lagi

laskar haha takmo lahh

anies huduh je huhu

tiqa haha takde pon. malu lahh

azrul haha kacang ade

lynn hehe macehh

nina haha yelahhh

muhammad azfar said...

wakakaka...aku pakai spec gak weh, xde lah nerd sgt kot..

GaNYu said...

lukih ayeeem ayam versi specky plak lah...

Cik Rara said...

kau tu lah ayam kuat sangat tengok cerrita porna. tang silau tu sebab dok hadap latop duk tengok cerita 18SG..sampai sakit kepala bagai kan.. tak tekejut lah kalau kau rabun.. haha... pasni kurang kurang lah .. hahahaha !! pape pun taniah bro pasni kau ada 4 mata..

Ayeem Jemain said...

azfar haha ikot spec lah. salah pilih, nerd la jadinya

ganyu hehe tu lah x(

cik rara haha tak baik kau. cium kang hahaha

teciq said...

nama pon ayam kn..msti la rabun2 ayam..hihihi

Elyana Ahmad ツ said...

aku xg tambah power lagi.sakit mata pakai cermin mata tak ckp power.hakhak.btw tinggi gak power silau ko tau wey.hehe

kura said...

mahal bebeno spect kau ayeem.

bingkai beli kat kedai biasa ja sudahh. lens baru buat kat kedai spect. wuh.

Zulaiqha Zulkifli said...

hehe..okla tu..baru nampak sotisfiketedd sikit kan en.ayeem..hehe

aiko farahshahida said...

tapi tak syok la pakai spek.. grr~.

Amalia Zurahim said...

hahahhahhah.....ayat yg p/s tu aku plg suke!!!!hahhahaha...jgn lupe rambut kne belah tengah pahtu gne minyak rambut yg plg gel ek..ahhaha..

p/s:enjoy ur new life as a student zaim...sgt seronok...aweks2 campus pn ramai yg kiut miut nnt..*wink wink

Tasha said...

Semat la spec,rse nak jugak la spec baru b4 nek sem..kih3

aku pun silau lebeh...=.=

wannurfazrini said...

SPEK KAU LEBIH KURANG AKU JEEEEEE

gadis melayu said...

power kita sama la ayeem.. mmg wajib la pakai spek 24/7.. klu x boleh pengsan sbb pening dia tahap mahadewa punya.. hehehe....

bibi bibo said...

heello dak geek :)

Obat Mata Minus Silinder Plus Katarak Herbal said...

terima kasih informasinya ya, sangat bermanfaat