Sunday, August 28, 2011

Munjung Tersepit Tangga

Munjung ialah tradisi keturunan Jawa di mana (cehh) setiap family ni masak-masak then bagi jiran dan saudara mara. Masak apa? Masak ketupat, kuah kacang, sayur lodeh, rendang, and so on. Bila? Dekat-dekat nak raya, within a week sebelum nak raya lah biasanya.

So, parents aku decide buat munjung hari ni. Huargh, pagi-pagi lagi aku dah basuh ayam. 10 ekor woi! Memang bertambah lah keayaman aku ni. Mak aku masak lauk ayam kicap je. Tapi ayam kicap mak aku ni kira favourite ramai jugak lah. Hehe.


Lepas basuh ayam tu, aku dah tak buat dah kerja masak-masak tu. Aku kemas bilik je. Time nak lap habuk kipas siling tadi, terjadi satu insiden yang mampu menggelapkan masa depan aku. Isk isk. Nasib baik takde apa-apa yang teruk. Dah lepas lap kipas, time aku nak tutup tangga tu, boleh pulak anu tersepit. Gilo, dah macam gunting anu pulak. Hmm panjang sangat pun susah. I mean tangga tu, panjang, tinggi sangat pun susah.



Comments
19 Comments

19 comments:

Hasyaidzni Izzaty said...

Haha, nasib baik anu tuh tak terbang tersepit tangga :P

hakeem kira said...

cam cibai haha

Saddila said...

hahahha gilo !

iMah said...

boleh pulak jadi gitu..
semoge cerah balik mase depan..

Salhah Suhot said...

ahaha..aduhai....

Syafiq Salim said...

pffttt... udah mandul ayeem ! LOL

Sufisky Lass said...

HAHA ! nasibbbbbbbbbbbb ayeem ! kaalu tak ? tettttttt ! mandul ! haha :DD

AyuCandy said...

Ayam kena cabul.

Rafeeqa Ruslan said...

Get well soon, Zemo :) EHH

Farhan Hanif said...

haha...baik gi jumpa doktor cepat2...

munjung ke mengunjung ke ngunjung yang sebenarnya? macam2 nama aku dengar walaupon bapak jawa...hahaha

Ayeem Jemain said...

rafeeqa pergh dia kenal zemo haha

farhan haha aku pon bingung jap. asalkan ada njung2.

Syat0za Zai said...

ayeem sunat kali kedua yeah! ahahha

mielovate said...

betul tu..smlm rumah aku pn ngunjung jugak..best jd org jawa ni..

Aujinz said...

dengan tangga pun jadikkk.. hua hua hua..

alepridz said...

haha... malam semalam dah test ke blum? buleh berenang-renang lagi tak sprema ko?

wakakakka

selamat hari raya ayeem...
maaf batin juga...

aiko farahshahida said...

he he he.

hurm.

selamat hari raya ayam!
jangan main tangga lagi.

yana said...

selamat hari raya ayeem~

aishah rahman said...

munjung ke???bukan ngunjung???fmily aku ckp ngunjung..tp bkn mengunjung la..

Ayeem Jemain said...

puteri haha ngunjung lah kot.