Tuesday, December 13, 2011

Quit Study?

Tahukah anda saya memang dah sah quit study? Saya dah tak pergi kelas seminggu lebih dah? Lecturer dah call saya tadi? Dah 3 test saya tak ambik? Saya dah mula apply kerja di 2 buah company tadi, dan sedang mencari-cari lagi kerja kosong?

Antara sebab aku tak mahu teruskan Degree di UiTM ni:
1. 3 tahun setengah terlalu lama.
2. Terlalu banyak subjek bertunjangkan add math.
3. Tak suka U yang terlalu banyak program wajib.

Aku tak pergi kelas sebab aku memang malas buang masa untuk benda yang konfom tak bagi apa-apa faedah untuk aku. Aku kat rumah sekarang tengah brush up skills untuk Adobe After Effect, Adobe Illsutrator dan Adobe Photoshop. Sebab mostly job yang aku nak, requirementnya memang nak mahir dalam Adobe Creative Suite.

Tahukah anda (lagi), Steve Jobs, Bill Gates even Mark Zuckerberg juga adalah college dropouts di mana mereka tidak menghabiskan Degree mereka? Begitu juga dengan Software Engineer Facebook Malaysia yang berbangsa Melayu? Video di bawah ni menguatkan lagi semangat aku untuk teruskan hidup dengan berbekalkan Diploma dan pengalaman setahun bekerja sebagai game artist/asst. programmer saja. Tapi aku kena ada skills yang kaw-kaw lah.


P/S: Siapa sayang aku, dan nak tengok aku kahwin cepat, tolong doakan aku dapat kerja yang bagus-bagus. Amin.



Comments
39 Comments

39 comments:

ninelyana said...

good luck ayeem :)

eton said...

lol.. humm tp ok la kan.. zaman skg ni bkn pendidikan yg tinggi menjamin kita dapat kerja tp kemahiran itu penting.. aku akan doakan ko dapat kerja yg gaji masyuk punya.. hehehe good luck...

Saddila said...

amin . amin . amin yarabalalamin :)

Cik Galaticos Cipot said...

yeahh...ayeem yg dulu da balik

tyka said...

Ayeem dpt jadi coo kt company one day. amin ! :D

YaNa said...

good luck ayeem... :)

peminat2 blog ayeem ayam sentiasa mendoakan kejayaan ayeem.. :)

♥CIK SHA♥ said...

gudluck!aku doakan yg terbaek untuk ko..


tu la aku kabo dulu jgn benti keje..kalau nak belajo wat pjj..tapi ko degil..ekeke..;p


takpe la yeem..ko buat la ape yg terbaek untuk diri ko..ade hikmahnye tu..

SoutulMujahid said...

lain org lain cara. zuckerberg, gates, jobs, ada caranya. ikut kemampuan kita. kalau rasa kita mampu hidup tanpa degree, teruskan

tp jgn kita buat keputusan krn nak ikut orang. buat keputusan berdasarkan kemampuan kita. insya Allah. gud luck.

istikharah dulu

DaYaH JeLitA said...

bagus buat apa kita paksa diri buat benda yang kita tak suka kan? penat haii belajar..hurmm untung la ayeem pandai pasal comp..meh la tlg wat assignment c++ nie huhuhuhuhu...ape pon gud luck hidup kena enjoy...habiskan hidup wat benda yang kita suka...and try macam2 benda bukan ngadap buku je kan...huhuhu...tingin la nak quit study tp cam mustahil sbb parents komfem x bg gila2..huhuhu...apepon ko mesti mnx restu parents dulu taw. :)

okay semoga makin kurus :P

Shawn Razaleigh said...

asalkan kau tahu mana kekuatan kau.


support apa kau buat.yeeha

SD said...

Kau nak buat apa pun buat la~~ yang penting ada hala tuju....

aku doa Allah membawa kau ke kehidupan yang berjaya dan perjalanan hidup kau dipermudah di dunia dan akhirat.....

aku pun tak galakkan adik aku smbung blaja sbb dia agak malas baca buku....aku ckp kat dia yg penting ada matlamat....u tak u itu no 2....

FasiHaH SupiaN said...

ayeem, aku tau. ko antara orang yg hebat. jgn persiakan bakat kau. peluang pasti ada insyaAllah. good luck!

ibuemak said...

Fikir lagi sekali. Tanya pendapat orang ramai. dapatkan consult. Istikharah yang paling penting wehh :D
Btw gudluck ayeem!

ibuemak said...

Fikir lagi sekali. Tanya pendapat orang ramai. dapatkan consult. Istikharah yang paling penting wehh :D
Btw gudluck ayeem!

Syahirah Suhaili said...

wah..tindakan yang memerlukan kbranian..hehe..neway,gudluck ayeem! ijazah xmenjanjikan pluang pekrjaan cerah pon..buktinya byk jugak graduan menganggo..yang penting skill and pengalaman :D

peep said...

oho ko men blog pon da leh kaye la ayeem.. nk keje best mai tolong design blog aku.. singgit upah.. :P

lynda salim said...

its your choice . semoga berjaya dunia akhirat :DDD

✿ pink velvet ✿ said...

insyaAllah~~
semoga cepat dpt kerja n success dlm kerja tu nnt :)

Anonymous said...

eh sama la kita bab nak benti tu.. aku rasa mcm silap je aku ambik BSE.. and sekarang brapa kali dah aku skip kelas.. kalau aku ex-dip maybe blh la kot aku nak benti.. tapi nie ex-matrik.. susah bona.. T_T

tp apa2 pun gud luck ya ayeem.. :)

Sahbudin said...

yehaa..aku sokong...

chiah_ismile said...

ayeemm,wat ape yg ko rse baik tuk ko n mse dpan..tp apepn ilmu 2 pntg!slamat maju jaya!

miss maurer said...

majulah ayeem tuk diri sendiri >.<
patutlah dah lma x nmpk kt fakulti eceh.. goodluck in ur life keh

Jijah said...

Tapi Mark Zuckerberg belajar habis, dan dia lagi hebat dari Bill Gates dan lain2.

Apapun, buat apa yang rasa terbaik. Kalau taknak sambung degree pun, teruskan belajar. Mungkin secara non-formal. Masuk kuliah maghrib ke. Tehee. Gudluck!

Dhiya Fariza said...

inshaAllah. berbekalkan usaha, Allah sentiasa ada utk kita :) all the best!

laskar pelangi said...

weh! tak sangka ko quit belajar. takpe beb.rezeki ada di mana2 nanti;) goodluck tau! =)
insyaAllah ko dapat kerja nanti. asal tak minat addmath? addmath best. asah minda kot wei..hehe:)

Namee Roslan said...

ayeem, takpe. sbb degree boleh amik di kemudian hari. kerja dan pengalaman tu lg penting ayeem. namee umur 22 ada degree tp sampai skang namee x guna pun degree namee. last2 kerja bidang lain..tp gaji sama macam kerja kat firm architect. kerja kat firm penat, so namee quit bidang architecture. nk amik master pun bidang lain. serius. so tak yah rush sgt lah degree ke phd ke..

Anonymous said...

ikut hang r ...mungkn hang tak nampak apa faedah dapat ijzah dan degree sebab mungkin uni bukan minat hang....tapi jgn pulak cakap orang yang amik degree buang masa, sbb diorang mungkin ada minat dengan apa yagn diorang belajar, dan mungkin diorang rasa apa yang diorang belajar beri faedah pada diorang , sebab diorang MINAT. Apa yang penting, minat orang lain2

Ayeem Jemain said...

anon aku tak suruh orang lain jangan amik degree pun

nina said...

ape kate awk withdraw ikut prosedur..maksudnye, g pejabat fakulti n amik borak tarik diri..takdela nnti lecturer ssh2 kne cari awk..cian kt lecturer awk tu

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

part yg pesanan terakhir itu best, ye, sy doakan anda berjaya dunia akhirat!

YOUsoF said...

Sama² kita doakan yang terbaik Yeem! Aminnn..



Kau boleh, aku kenal kau lama dah.. haha

Anonymous said...

ayeem.

makcik first time jengok kat sini. makcik rasa kalu boleh ko abiskan study dulu. jgn give up. dah separuh jalan teruskanlah. lepas dpt degree tu nak buat apa ko buatlah.

~makcik~

wanie said...

yeeee..!!!! degree uitm sgt seksa..lagi2 4 thn.. kalau ikt hati mmg nak sgt lah stop stdy..but then xde diploma.. have to go on lah.. TENSION..!! final just around the konerrr... =.=
nway smoga dpt keje y bgus2 eaa... :D

Aku DD said...

akak rs...ayeem ade peluang utk brjaya dlm bidang designing bcoz ayeem kreatif. sumpah sgt kreatif!

andaikata ayeem nak sambung study suatu hr nanti, akak harap ayeem masuk course yg betul...course yg memang major multimedia. course yg ayeem amik kat uitm tu...memang la byk add math sebab course sains comp. try apply kat MMU/Lim Kok Wing/UTeM (Interactive Media)/UTHM (Pengkomputeran Multimedia)/dll

pa2pun...akak doakn ayeem brjaya dpt keja best2...amin...(^_^)

p/s: try apply ni...http://www.jobstreet.com.my/jobs/2011/12/c/10/1495786.htm?fr=21

Ayeem Jemain said...

Terima kasih kak didi :)

littledolphin said...

sekiranya anda yakin dengan keputusan anda itu,teruskanlah wahai kawan!

semoga berjaya!

Anonymous said...

Ayeem, buat istikharah dulu. Kadang2 apa yang kita rasa bagus utk kita, tapi sebenarnya tak bagus utk kita. Macam tu jgk vice versa. Apa2 pun, good luck ayeem :)

ayie said...

xpe good luck
pape je yang ko buat asal ade minat k

sampankertas said...

haha berenti ja aku yg diploma nihh pun duk rasa mcm nak berenti dah couse semua mcm taik asyik kira ja... computer x tera mana pun tekanan perasaan betoi....