Wednesday, October 10, 2012

Menganjing Biar Berpada


Gambar di atas adalah profile Twitter aku, dengan twitcon menganjing pose Max 24:7, kumpulan kpop Malaysia yang pernah menggempar dan mengguggurkan bulu ketiak banyak pihak.

Pada suatu hari (semalam je pun), ketika asyik bertweet sama awek, aku dimensi oleh seseorang. Tweetnya berbunyi seperti di bawah.

Ya,  dia cc: kepada abang-abang Max24:7 kita. Dan hasilnya...


Hamek ko! Dia ingat aku peminat Max 24:7, padahal aku menganjing je. Aku yang terkena balik. Kesimpulannya, menganjing biar berpada, mengayam jangan sekali



Sunday, July 1, 2012

Majlis Perkahwinan Irine Nadia

Ikut plan, aku ambil Hamzah Ian di KTM Shah Alam pukul 9:30 pagi, lepas tu bersama-sama ke KUIS ambil Yuyu Zulaikha, kemudian tunggu di tol Bandar Seri Putra untuk berkonvoi bersama Ujang dan kemudiannya tunggu lagi di tol Nilai untuk bergabung bersama Nazirul Hazwan dan Eman. Itu ikut plan lah.

Tapi bila sampai KTM Shah Alam pukul 9:26, Hamzah takde lagi. Bila ditanya, dia baru kat KL Sentral dan akhirnya dia sampai Shah Alam pukul 10:15. Lalu plan pun berubah, Ujang ambil Yuyu dan terus berjumpa mereka di Nilai. Nak cari jalan ke rumah Irine tak susah sangat sebab Ujang tahu jalan, kampungnya area situ juga. 1:30pm kami dah sampai. Tak macam Fatin Liyana yang sampai lambat sebab sesat. Rugi tak sempat jumpa FL sebab dia sampai 3:30pm, kami pula balik pukul 3:00pm.

Untuk lebih gambar yang lebih buncit, sila ke sini
Bila sampai di sana, terjumpa lah beberapa orang yang dikenali antaranya Dena Bahrin bersama suami dan Mira Uttika. Tapi tak tegur pun sangat. Malu pula nak approach. Even Irine Nadia sendiri pun aku tak sempat berborak. Kahkah. Masa naik pelamin untuk bergambar, aku ada say 'hi', tapi dia tak perasan. Lepas tu dah segan dah nak tegur. Sempat beri ucapan tahniah pada suaminya saja.

Jadi, baliknya Eman dan Yuyu tumpang kereta aku untuk dihantar pulang ke kolej masing-masing. Eman di Legenda Nilai, atau namanya mini Afrika haha. Aku tengok padang bola area situ bukan main semuanya negro. Siap ada team bola sendiri, ada 2 team! Cilakak. Panas mata. Tapi mata aku kemudiannya disejukkan dengan muslimat bertudung labuh di KUIS semasa hantar Yuyu pulang. Hehehe. Lepas tu, ke KTM Kajang untuk hantar Hamzah pulang. Last-last pukul 7:15 petang sampai rumah.

Kesimpulannya, semalam hari yang bermakna untuk aku sebab first time jumpa blogger. First time! Benda penting je baru aku nak join. Lepak saje-saje, malas. Aku nak berjimat sejimat boleh. Tapi, personaliti rakan blogger di alam maya dan di alam realiti tak banyak beza. Cuma Hamzah Ian nampak ada beza sikit lah. Haha. Tak tahu lah pandangan mereka terhadap aku pula. Macam mana kawan-kawan? :3

*********************************************************************************


Pagi tadi bila ternampak tweet Irine tetiba rasa sedih dan sebak pula. Menyesal pula tak tegur dia semalam. Takpe, lepas ni aku pula kahwin boleh bertegur sapa. Teringat aku zaman dulu, masa aku baru dalam bidang blogging, Irine ni antara blogger yang paling aku rapat juga. Dia tak sombong walaupun beza follower berpuluh ribu! Selalu saling memberi komen di blog masing-masing. Dulu Irine pernah diinterview paper Berita Harian (kot) dan dia mahu aku diinterview juga sebab BH mahu beberapa orang lagi blogger. Malangnya, aku terlebih had umur. Dia sangat supportive.

Masa Irine tunang juga, dia ada jemput aku. Haaa korang hado? Tapi, aku tak dapat hadir. Tapi dah lepas dia bertunang, dah slow sikit. Kurang berinteraksi. Seiring dengan dunia blogging yang makin suram. Apa-apa pun, tumpang bahagia melihat Irine kahwin muda. Sangat seronok tengok mereka. Semoga dapat anak dengan kadar segera ya. Turn aku? Hmmm target 2013 atau 2014. InsyaAllah. Calon? Hmm dah cukup duit nanti, ada lah yang dapat private message FB daripada aku. Hehehe.

P/S: Ingat nak tubuhkan Tabung Bantuan Perkahwinan Ayeem Ayam. Kahkah.



Monday, May 28, 2012

Rekod Emak dan Abah


Kat tempat/kampung aku sekarang, ramai yang kahwin dengan orang kampung sendiri. Aku tak pasti benda ni normal ke tak kalau kat tempat/kampung lain. Tapi kat kampung aku ni memang ramai lah yang dapat jodoh dengan orang kampung. Raya pun diorang tak pening kepala.

Tapi, so far takde siapa pun boleh pecahkan rekod mak dan abah aku. Yang jarak jodoh mereka hanya 33 meter mengikut kiraan Google Map. Aku siap ukur guna pembaris lagi. Haha. Yang A tu rumah aku duduk sekarang. B pulak rumah arwah nenek aku a.k.a bekas rumah bapak aku. C pulak rumah moyang aku, a.k.a bekas rumah mak aku.

Emak aku duduk dengan neneknya masa kecik sampai lah ke besar, sebab ibu emak (nenek aku) meninggal masa lahirkan adik mak aku (mak cik aku). Atuk aku pulak kahwin lain. Tu sebab lah emak aku duduk dengan nenek dan makciks dia.

Jadi, ada kemungkinan tak aku pecahkan rekod mereka? Jiran aku belah bawah rumah (mengikut peta) semuanya makcik pakcik aku je, takde anak perempuan yang available. Jiran belah atas pulak india semuanya. Memang takkan lah haha. Ke korang ada kenal mana-mana insan yang punya rekod lebih baik?



Saturday, March 10, 2012

2 Kisah Noda Paling Keji


22 tahun lebih aku hidup ni, macam-macam cerita noda lah yang pernah aku dengar dan baca. Tapi aku ada 2 kisah yang paling keji yang aku nak kongsi dengan korang ni. Kisah benar ya, bukan kisah macam dalam skrip lucah cikgu Suraya tu.

Okay, cerita pertama ni aku tengok kat TV3 masa zaman sekolah menengah dulu. Lupa rancangan apa, tapi jam 11 malam. Masa tu bincang pasal masalah sosial remaja. So, ada caller seorang ni, perempuan. Cerita dia lebih kurang camni lah.

"Saya ni anak orang kaya. Ibu bapa saya selalu outstation ke luar negara atas urusan bisnes. Rumah saya selalu kosong. Jadi, suatu malam tu saya dan abang anjurkan parti. Kami jemput semua kawan-kawan kami datang ke rumah. Lepas dah mabuk-mabuk, kami semua menganjurkan 'permainan' bertukar-tukar pasangan. Kami tutup lampu, lepas tu cari pasangan masing-masing randomly untuk lakukan hubungan seks. Kami having sex, kemudian tidur. Keesokan pagi, bila bangun tidur saya tengok lelaki yang bersama saya itu adalah abang saya sendiri".

Gila tak? Dia call sampai menangis-nangis. Serius keji gila. Kalau dah mabuk mana nak perasan kan? Tu dia, pengajaran yang kaw-kaw Tuhan bagi.

Kes kedua pulak, aku terbaca kat surat khabar. Untuk segmen yang tanya pendapat tu, yang biasanya pasal cinta dan rumah tangga tu. So, ada lelaki seorang ni kongsi kisah dia untuk bertanyakan pendapat dan pilihan apa yang patut dia buat. So, kisah dia lebih kurang macam ni lah.

"Saya syak ada sesuatu yang tak kena antara isteri saya dengan bapa saya. Suatu hari, saya panjat atas siling bilik bapa saya untuk siasat apa-apa yang tak kena. Kemudiannya, saya ternampak isteri saya melakukan hubungan seks dengan bapa saya. Tapi saya tidak memberitahu sesiapa. Saya risau hubungan bapa dan ibu akan retak. Patutkah saya rahsiakan perbuatan mereka?"

Ni lagi gila kan?! Mertua menantu pun jadi! Astaghfirullah. Motif entry aku ni cuma nak bagitahu kat korang benda sebegini teruk pun pernah terjadi kat dalam masyarakat kita ni. Minta dijauhkan.



Tuesday, February 28, 2012

Terbongkarnya Ayeem Ayam


Tadi member ofis aku a.k.a graphic designer perempuan tu google image "vitagen" kot, kurang pasti. Lepas tu dia terjumpa satu gambar yang dihoskan di sebuah blog ni. Lepas tu dia godek-godek isi blog tu. Aku tengok macam kenal je blog tu. Rupanya blog Nurdani. Tengah dia syok scroll up down buka next page bagai, aku ternampak muka aku kat bahagian sidebar (seperti di atas). Jilake! Terus aku teringat komik "Reaksi Setan" tu. Kalau kantoi, mampos!

Lepas tu perbualan (diringkaskan) seperti di bawah bermula.
Dia: Macam mana eh dia buat semua ni guna Excel?
Aku: Eh, blog member ni. Entah lah. Guna tool apa entah. Tak pernah tanya pulak
Dia: Wah yeke? Kau ada blog?
Aku: Ada (aku jujur, tak reti menipu)
*Sambil tengok-tengok blog Dani*
Dia: Eh, ni macam muka kau lah
Aku: Hahaha (gelak je mampu)
Dia: Blog nama apa?
Aku: Err, tu gambar aku lah. Haha. Erm, Ayeem Ayam (agak berat nak bagitahu)
Terbongkarnya macam tu je lah. Aku memang terlalu jujur weh. Boss aku pun cakap aku ni jujur. Harap dia tak terbaca komik tu. Lepas tu ada lah borak-borak pasal blogging. Dia curious macam mana boleh buat duit dengan blog apa semua. Lepas tu dia cakap, "Sekarang ni semua orang nak ada blog kan". Macam-macam lagi lah. Tapi antara statement yang paling aku ingat sampai sekarang ialah "Ada yang gunakan blog untuk menunjuk kan? Tunjuk beli ini, beli itu lah". Haaa blogger mana lah tu? Kekeke.

P/S: Lagi satu ayat paling ngetop bila dia godek blog aku. "Bapak ayam? ish ish ish".



Monday, February 20, 2012

Kerjaya yang Berbelit


Pada yang masih ingat aku masih study lagi, boleh baca entri "Quit Study?" ni. Aku quit study di pertengahan semester satu. Exam pun tak ambik. Lepas seminggu duduk menganggur di rumah, Alhamdulillah ada freelance job Telekom Malaysia. Job tu ambik masa sebulan untuk disiapkan, 1 Jan - 31 Jan.

Selepas seminggu job tu siap, dapat offer kerja di UIA, sebagai flash guy, kontrak setahun. Dah pergi survey UIA semua dah. Memang dah confirm sangat lah nak kerja situ. Siap dah dapat rumah sewa dah pun jumaat 10 Feb hari tu. Tinggal nak jenguk rumah je keesokannya. Dan dan dah dapat rumah sewa tu, petang tu jugak dapat mesej dari Karangkraf suruh pergi interview 15 Feb. Hati aku berbelah bagi terus. Nak sangat Karangkraf sebab syarikat besar, dekat pulak dengan rumah.

12 Feb, dapat call dari sebuah syarikat multimedia di Serdang. Sebelum ni aku pernah pergi interview untuk position C++ programmer kat syarikat ni, tapi gagal teruk! Yela, baru belajar C++ 3 bulan masa Degree, dah nak kerja. Hahaha lawak dan poyo. Kali ni diorang call untuk offer position grafik pulak. Tapi diorang nak test bakat aku dulu. So, 15 Feb dipilihnya untuk test aku.

15 Feb, aku pergi interview Karangkraf dari 8:30 pagi - 11:30 pagi. Interview tu kira aku dapat hadapi dengan jayanya jugak lah. Diorang nampak berminat dengan aku. Tapi, gajinya agak sangat sikit. Jadi, aku demand sikit lah. So, penemuduga pun perlukan masa untuk berbincang dengan pihak atasan berkaitan gaji tu. Penemuduga tu kata akan call dalam 2-3 hari untuk confirmkan.

15 Feb 12:30 tengahari, aku ke Serdang. Test tu agak tak berjaya lah. Part Flash, okay je. Part Photoshop kurang sikit. Sebab aku memang jarang gila guna Photoshop. Tapi, diorang still nak hire aku jugak sebab diorang suka attitude aku. Diorang yang cakap lah. Pastu diorang cakap aku mature. Kahkahkah! Tapi aku masih tak pasti sebab agak berbelah bagi nak ke Karangkraf atau ke Serdang ni. Diorang bagi masa sampai 17 Feb untuk berfikir dan bagi jawapan.

17 Feb aku buat keputusan untuk bekerja dengan syarikat di Serdang tu. Sebab tawarannya lebih lumayan lah. Di syarikat ni aku kena speaking 100% sebab aku seorang je Melayu, dan diorang pulak memang speaking english 24/7. Agak payah jugak lah. Tapi aku redah je. Sebab masa kat tempat kerja lama pun ramai gila foreigner, dari Turki, Iran, Somalia, etc. So, dah terlatih sikit lah.

20 Feb, hari pertama aku kerja. Langkah kanan bagi aku sebab hari pertama bekerja je dah ada fashionista datang interview. Hahaha. Nama dia Wani. Memang stylish lah. Dia dah dapat pun kerja tu. Tinggal dia nak buat keputusan je nak bekerja dengan kami ke tak. Harap-harapnya dia terima. Bersemangat sikit aku bekerja lepas ni :3. Tadi petang, Karangkraf call bagitahu aku berjaya untuk interview tu. Gajinya ada up dari yang ditawarkan masa interview tu, tapi masih sikit berbanding sekarang ni. Eloklah jugak, kalau tak mungkin aku akan menyesal kerja kat Serdang ni. Haha.

Tips yang aku boleh bagi korang untuk temuduga: Pertama, ikut rentak penemuduga. Kalau dia jenis gila-gila, korang pun gila-gila lah sikit. Personaliti tu penting juga. Penemuduga Karangkraf tu masa interview siap tanya pasal awek apa bagai. Haha. Tips kedua, ialah bernazar. 



Monday, January 30, 2012

Mengumpat


Mengumpat, gossip atau sesetengah orang menganggapnya sebagai sesi meluahkan perasaan salah satu dosa yang masyarakat kita dah lali, dah terbiasa. Mengumpat macam dah takde rasa apa. Even makcik-makcik pun anggap mengumpat tu macam rutin harian sambil-sambil sidai baju. Tipu lah kalau korang kata tak pernah mengumpat.

Sebabnya, memang tak nampak benda tu jahat sangat kalau dibandingkan dengan maksiat lain. Padahal mengumpat tu lebih berdosa daripada berzina. Berzina kalau taubat, Allah terima. Kalau mengumpat, kita taubat sekali pun, tetap takkan terhapus dosa tu melainkan kita sendiri pergi minta maaf kat orang tu.

Jangan ingat wish "Selamat hari raya maaf zahir batin" je dah kira settle. Ustaz Azhar Idrus pernah menjawab soalan orang, kita kena bagitahu detail kesalahan kita kat dia, maknanya kena bagitahu dia yang kita minta maaf tu sebab kita mengumpat. Memang payah lah kan?

Tapi disebabkan aku tahu betapa payahnya nak mencari orang yang aku dah umpat kat padang Mahsyar nanti, aku dah start minta maaf pada beberapa individu. Hari ni je aku minta maaf pada 6 orang blogger. Alhamdulillah, 5 daripadanya dah memaafkan dan lagi seorang menanti reply. Harapnya mereka ikhlas memaafkan, Amin. Mungkin ada lagi, tapi aku tak ingat atau aku tak berniat nak buruk-burukkan. Anggap je lah aku ada mengumpat kat korang semua, korang maafkan aku ya? Kalau aku ada guriskan hati korang, maafkan aku jugak ya? : (

Kalau korang ada mengumpat aku selama ni, boleh contact Facebook aku. Aku sedia memaafkan. Aku harap takde lagi yang mengajak aku mengumpat, mengutuk. Baru-baru ni ada seseorang yang mengajak, tapi aku hanya mampu balas 'no komen'. Harap korang faham lah ya kalau aku balas camtu.

P/S: Tapi rasanya dah banyak gila dah orang yang aku umpat selama aku hidup ni. Nampak gayanya kena lebihkan amal untuk backup pahala ni. Kat akhirat nanti mesti diorang semua akan ambik pahala aku, habis muflis! :(



Thursday, January 5, 2012

Bertih Jagung Diraja


2 atau 3 minggu lepas, abang aku dapat tiket free untuk Mission Impossible 4 IMAX, Sunway Pyramid. Bukan je tiket free, air free, popcorn free setiap seorang. Abang aku dapat free sebab abang aku kerja kat company architecture yang buat pelan apa bagai untuk pawagam TGV di seluruh negara. Memang seronok lah semua free, cerita pulak best gila (4.9/5 star aku bagi), IMAX pulak lagi.

Lepas filem tamat, dapat pulak produk baru TGV, Popcorn Royale. Dapat 2 bucket/tin. Bila rasa popcorn tu, humangaih stim semacam. Serious sedap nak mampos. 2 tin tu habis tak sampai 24 jam kot. Texture dia lain sikit daripada popcorn biasa. Caramel pun banyak, betul-betul selaput popcorn tu. Rasa caramel tu lah yang jadi hero sebenarnya. Memang lain lah rasa caramel tu, macam ada rasa coklat sikit apa entah.


Masa tu harga memang tak tahu berapa, sebab dapat free kan. So, semalam abang aku bawak lagi 2 tin. Kali ni bukan free lah, dia beli. Mahal jugak lah benda alah ni rupanya. 1 tin RM29, 2 tin RM50. So, di sini aku menyeru kepada semua supaya beli dan rasa lah sendiri keenakan TGV Popcorn Royale ni. Tengok, stim tak stim.

P/S: Kredit photo untuk amoi kawaii, Nicole.