Saturday, September 24, 2011

Sambung Degree = Silap Langkah?

Aku rasa macam dah tawar hati nak teruskan pembelajaran ni. Banyak jugak halangannya. Halangan utama ialah sebab aku perlu mula balik dari bawah, dari part 1 kat UiTM ni, sebab aku lepasan diploma KPTM. Even adik aku, umur 20 sekarang Degree part 3 UiTM tahu?? Dia dapat fast-track. Aku pulak lagi 3 tahun + intern = 3 tahun setengah a.k.a 7 parts. Benda ni yang buat aku berubah hati serta merta! Sebab aku expect dapat 2 tahun je. Punca kedua sebab aku tak dapat nak sesuaikan diri balik as student. Punca ketiga rasa malas nak study benda yang tak penting dan takde kena mengena dengan kerjaya aku.

Point aku sekarang, aku rasa aku akan banyak sangat bazir masa kalau teruskan Degree ni. Aku grad umur 26 mungkin. What the heck?? Lepas tu baru lah nak kerja. 26 tahun masih takde kereta? Haha lawak. Kahwin bila?? 30? Dan of course akan membazir duit as well. Study ni banyak guna duit dan berhutang je. Elok sekarang aku takde hutang, nanti berhutang pulak berbelas ribu. Okay ni kalau aku teruskan belajar lagi.

Kalau aku ambil keputusan untuk berhenti dan berkerja? Mungkin aku boleh dapat dalam around or hampir RM2k gaji sebulan sebab ada pengalaman setahun bekerja. Dalam masa 3 tahun tu berapa banyak duit aku dah boleh dapat? Hutang pun takde. Umur 25 dah boleh kahwin kot. Kerja dapat duit, belajar guna duit. Belajar dapat ilmu teori je lebih, kerja dapat ilmu teori, ilmu praktikal, dan pengalaman. 3 tahun lepas bekerja pun mungkin pangkat dan gaji dah naik setaraf lepasan Degree.

Dalam bidang IT ni, segulung ijazah tak menjamin apa-apa. Skills dan pengalaman tu diutamakan. Dan kita kena ada speciality, baru orang akan cari. Kalau minta kerja lepas ni, aku mungkin akan apply kat Fireworks Solutions. Bekas teman kerja aku nama Amir, lepasan Master Computer Science UiTM pun cakap kalau dapat diputarkan masa, dia belajar sampai Diploma je lepas tu kerja. Dia dah bazir banyak masa.

Apa pandangan korang eh? Pendapat orang yang tengah bekerja dalam bidang IT sangat diperlukan. Aku pun agak buntu lagi. Help me! Aku rasa aku patut buat keputusan secepat mungkin sebelum terlambat. Aku sambung Degree ni pun sebab dengar cakap mak dan mak cik. Tapi mak cik aku tu doktor. Lain bidang lain caranya kan. I mean dia tak faham lagi dunia kerjaya IT. Mungkin aku perlu solat istikharah.

P/S: Dalam kehidupan muda aku ni, aku tak harap jadi orang yang kaya raya, cukup dapat berkeluarga dan hidup sederhana bermula dari bawah. Satu hari mesti berjaya jugak, Insyaallah.



Comments
48 Comments

48 comments:

mira idora said...

degree xsalah..:)
bncg balik ngn family ayeem..ikut kata hati..sblh mne yg lagi kuat..
most important,believe on your choice..;)

mr_right said...

pendapat mr right, lagi tinggi kita belajar, lagi senang nak dapat kerja. tengok la berapa ramai yang menganggur.. yaahhh.. mungkin ade yang cakap yang ramai uang menganggur tu pon kebanyakan dari hasil keluaran uni.. tapi kalau ada rezeki, tak ke mana kann.. lagipun 3 tahun tu tak lama.. graduan berijazah dah berlambak, so y not teruskan dan terus berusaha. kalau boleh sampai master n phd kann..

#cuma bagi pendapat

Amyz said...
This comment has been removed by the author.
_aLiaHwaFa_ said...

ayeem, solat istikharah tau. betul jugak cakap kawan ayeem pasal hutang tu. belajar banyak hutang je. saya belajar it jugak, betul tu, skills tu yg penting. good luck wehh :)

MinahSpekMerah said...

ape la ko ni ayem.haih.

setiap pilihan y ko buat,setiap kejadian y berlaku ad sebab dan hikmah.mungkin ko xnampak lg mana la hikmahnya.tp nnt ko akn nmpak gak.

ak pon penah gak pk cm ko.kenapa la ak ambik engineering.bidang y ak xminat dn xkonfiden langsung.tp ak layankan je.skang ak dah nampak dh.kalaulah ak berhenti,tuka kos lain ak xkn dpt pengalaman y sama sbg budak engineering.byk bnda ak dpt.

ckp psal utang.ko utang baru belas ribu.ak puluh ribu kot.lgi byk.kos ko 3 taun.ak empat taun.walaupun ak grad lg awal dri ko.kehkehkeh.

kesimpulan,ko ambik wudu' buat solat istikarah, mintak petunjuk.insyallah ko akn dpt jawapan y ko nak.pastuh baru ko pilih.tp igt pilihan ko 2 akan ubah segala2 y akan dtg dlm hidup ko bermula dari ko buat keputusan.pk2 kan lah.ak da byk bt pilihan silap y skang ak wish, kalaulah ak tak buat mcm 2.pk la elok,ayem.

salam.

Anonymous said...

exkptm#

knape x further degree kt kptm je? degree kt kptm collaboration with coventry.. lg satu, kalau MARA buat skim pegi oversea, pelajar 1st class kptm sume dpt pegi, mmg ikut perjanjian kne berkhidmat dgn kptm lps master di uk, tp kalo dpt keje bagus, kau cau la, dn byr balik, sbb ramai budak master dr kptm yg buat mcm tu.. kalo ko nak tau, kptm adalah landasan paling cepat nk further master di uk, orang HR sndr yg bgtau aku.. further degree kt kptm cume 2 tahun, ingt degree kptm-collaboration coventry tak laku ke? tak pnah dgr cite senior2 dulu? panjang nak bercerita tapi malas nak taip..kalau masuk Universiti, peluang nk further master ke oversea sgt tipis, tp di KPTM, peluang sgt mudah, tunggu MARa open offer je, dh boleh apply..dn lagi satu, KPTM adalah kolej yg paling senang dpt loan MARA.. (^__^)

kak enon baik said...

serba sikit pndpt dr sy..

sy lpsn dip, then keje 2 taun,, keje on off je sbb ta dpt yg ok.. lps tu smbung study kt um.. dpt credit trnsfer 3 jam credit shja.. brmakna sbjek yg sy penah amik ms dip still kene amik kt um even major pya sbjek ms dip dulu. tp sy teruskn.. ms sem 2 jmpa bf.. hikhik.. pastu da bercnta 2 taun gatai na kawen.. tp ta bole coz blom hbs blaja.. bf pon gaji ta byk.. sy kn bntu jgk.. na ta na kene hbskn jgk blaja sbb dah 2 taun dok um.. msuk taun 3 musibah melanda.. ayah sy pergi tglkn sy.. focus totally lost.. cgpa drop gile.. kene repeat paper.. mmg na stop study.. tp sy tgl lg 1 sem.. rugi sgt.. loan dah dpt selama 2 taun setengah.. semua dh trlambat.. ta bole na pth balik.. kene hbskn jgk.. n now tgh bertungkus lumus hbskn final sem ni..

pada sy kalo ta na baik tarik diri awl2.. sbb ta na menyesal kemudian hari..

tp abg sy slalu pesan..(dye penah amk degree setaun then stop konon2 na keje.. bile dah keje ta bole blah.. apply balik degree. alhamdulillah.. dpt n berjaya hbskn degree waktu umo 27 taun.. n now dye dah berjaya..) dye slalu pesan.. 'KO HBSKN JE DEGREE KO NI, NTI DAH HBS KO KEJE SENANG SBB KO JD BOS PADA PEKERJA' STAKAT DIP JE KO KENE KEJE BWH ORG JE'..

tp pd sy semua tu bergntung pd usaha kita sndiri...

sekian sahaja cerpen pendek dari saya..

conclusion wat sndiri.. haha

Nour Eyza said...

semua yang berlaku ada hikmahnya satu hari nanti ayeem... kita hanya merncang, Tuhan yang menentukan segalanya. sebab saya pernah rasa mcm ni dulu sbb sy dpt kos bkn dri kos sy dip. walaupun sama fakulti tapi sy kene bljr 3 tahun semula.. kalau tak 2 tahun je.. owhhh, masa tu 4 kali ulang alik naik Canseleri jln kaki. nangis2 berusaha ttp xpat tukar kos..


sadis sgt..skrg sikit dh boleh terima kos sy. tp time kerja sy xpasti nak kerja dlm bidang kos sy atau tak..huuuuu

Teha Nur Fateha said...

betoi jgk apa yg org2 kt ats ni ckp.apa2 pun pk baik2 bincang dgn keluarga buat solat istikharah.tp kalau sambil kerja amik degree pn blh.buatla pjj..rasanya blh tukar status ke pjj tp kne lalui beberapa proses la..

Ayeem Jemain said...

terima kasih banyak semua. aku dah ckp kat mak aku tadi. dia mcm tak tahu nk ckp apa dah. macam (teruskan)60%-40%(tak kisah). aku kena jugak solat ni.

..cik gugu.. said...

wt pjj tak buleh ke?? kje cmbil stdy~

Anonymous said...

salam
aku bg pendapt ja...niat tu kena btlkan...kita nak dapat ilmu...ilmu bkn untuk dptkan pekerjaan jak..so kena btlkan niat saudara....tak salah nak sambung degree..klu mampu..teruskan...jgn berhenti...niat untuk dapatkan ilmu...matlamat hidup kena tentukan....soal jodoh..insyaAllah..Allah dah aturkan yang terbaik untuk kita..tapi setiap yang kita bt harus ada niat yang btl....sepanjang hidup kita sama ada masuk ke universiti atau tidak, merupakan pembelajaran secara x langsung dalam hidup kita....so menuntut ilmu bkn penghalang kpd kita untuk bekerja dan berkahwin...kena ubah persepsi tu

samalah dengan..bekerja bukan untuk kahwin..

menuntut ilmu bukan semata mata untuk bekerja

menuntut ilmu juga bukan untuk orang mendapatkan pangkat dan nama.....


apa pun perkara yang baik bermula daripda niat yang mulia..dan semestinya ikhlas dan jujur

dan jgn lupa minta pertologan daripada ALLAH...itu sdh semestinya

Ayeem Jemain said...

anon ye, tp mcm yg dah tulis, bila kerja lg dapat ilmu banyak dan spesifik. anyway thanks :)

gugu pjj lmbt gila2 pulak nak habis rasanya :(

Scarlett O'Hara said...

Yeem, pada sis lah yang dah grad dan bekerja ni, jangan sesekali kita buat keputusan kerana orang lain.Kalau yeem rasa bekerja tu lebih perlu, berhenti je belajar.lagipun Yeem kata dah tak minat nak belajar.Baik Yeem kerja betul2, kumpul duit lebih2 dan bila dah berdua nanti tak menyusahkan anak isteri.Dah bekerja tak bermakna Yeem tak boleh sambung belajar balik.Kan boleh belajar sambil bekerja.Memang ijazah tu tak menentukan berjaya tidaknya hidup kita tapi ijazah tu membezakan sama ada kita org terpelajar atau tidak.

cik_miemy said...

owg rmi blja tgi2 smpy dgree mnster sume sb na sng nty ley apply keje.. klu ikt statistik rmi graduan2 yg menganggur.. sglntir dr doywg tu plpsan dip @ deg.. owg skrg cri pkrja nak yg ade skill.. rezeki dgn dr Allah.. lau blja srndah mne pon rezeki tu ttp ade.. sy da knln yg cume da plpsn spm.. tp da bjye ats usaha snwi.. even xblja tgi2 :) sumenye atas dri ayeem.. ape yg ayeem ase terbaek. hik! ^_^ stiap ape yg blkuade hikmah nyee :)chaiyok ayeem ^_^ hik!

Stefaniza Ramona said...

sy dulu pon rs nk stop je degree ni. p pakse je. dh setengah jalan ni, rase mcm, ahh..alang2 le abis kn..rezeki di tangan Allah..

Amalia Zurahim said...

haiya...watsup dude?huhu...u know wat,u dh buat decision sbnrnyer tuh..pro ngn kontra dh tk telus.. dh nmpk berat sbelah..hahaha..klu rase tknk just forget it n stop it now..tp,u hv to remember, yg degree mmg lum pasti dpt keje, tp klu dpt gaji startingnyer tinggi..lgpn ko dh penah keje..so skrg pn ko mmg dh ade pengalaman tapi at the same time ko ade degree..klu ko stop skrg, ko kne mula dr bwh n ko just ade pengalaman..but insyaAllah one day ko blh berjaya jgk same ngn org ade degree tp kne usaha lbh cikit utk naik..its up to u..nwy,solat istiqarah dear..only Allah knows wat is the best for u..

ifah said...

ok jugak ko sambg degree. dlm ms yg sama ko pun blh buat duit. ko kan dh ad pengalaman. gunakan pengalaman yg ko ad, tmbah lg bnd2 baru yg dpt sepanjg ko belajar degree ni, mst dpt duit pny. zaman skrg org x pndg dh ko student ke ap ke, tp kalau blh buat something yg org lain x leh buat, mst org pndg terbeliak mata pny. heheheh...

sebuk sgt nk kawen, kawen je la. blh suruh isteri tlg wat asgnment. hahahaha. xde pun syarat dlm degree x leh kawen..

ღ p!nk veLvet ღ said...

better keje skang ... nnt dah keje after 1 year camtu, amek lah PJJ laks ... sbb nowdays mengikut pengalaman org lah, payah nak survive kalau umo 26 baru nak ade status "fresh graduate"

gadisCuai said...

y not try'g pjj? ilmu dpt, duet pun dpt. insyaAllah ad rezki abis grad, naek pngkt. huhu but needed lotttt of cmmtment laa sbb stdy+work kann.

keyna kina said...

tak dapat den nak komen . aku pun baru study takat foundation. Tapi aku rasa kalau kau ada degree, diploma and pengalaman bekerja mesti macam lagi UMPHH . :)

Alya Esprézzo™ said...

alya rasa baik keje je kot? haha yelaa sebab kena mula dari part 1 balik kan, mmg rasa mcm membazir duitt..tapi yang penting kita kena ikut naluri hati kita, tu yg ayeem kena buat solat istikharah jugak..mintak petunjuk Allah..kalau umo 26 baru nak grade, rasanya mmg susah jugak KOT nak dptkan kerja..?

DaYaH JeLitA said...

baik ko keje...sebab ko laki...perlu banyak duit bila nak kawin...lgpun perempuan sekarang pandang lelaki yang berduit jew...baik ko stat kumpul duit..ko bleh gak wat bisnes...ramai kawan laki termasuk bf aku sendiri yang x nak teruskan study..dorang prefer kerja...ada gak yang wat pjj...apepon ko kena bincang elok2 dengan family ko...n istikharah jua penting...

lynda salim said...

hi ayam :)

*linda cuma 19 tahun dan sedang buat degree software eng. di UTM . tak tau la layak ke tak bagi pendapat ;p
BTW, linda rasa baik awak pk balik kenapa awak dibukakan pintu hati untuk sambung degree mula2 dulu . ape advantage dia. jangan asik negative je :)
betulkan balik niat . Allah tu tak kejam.. cuba dekat dengan-NYA dan cari petunjuk . just do the best let HIM do the rest . GUT LUCK in your life .peace :D

Shahbri said...

mengikut pandangan aku, aku rasa baik ko keje jer.. hahah dem sitt.. kenyang..

The Sharkox said...

Meh aku sambung kat sini

dari pandagan aku, betul apa kau cakap tu.tapi kalau ko nak jadi tenaga pengajar, maka jalan yang kau ambil skearang ni pun betul jugak cuma masa je la yang menjadi isu... tak dapat trasnfer kredit?


my lecturer was said to me

"Belajar ni macam menolak roda gergasi. tengah dia berjalan memang senang nak tolak. tapi kalu dia dah berenti memang susah nak tolak bagi dia berjalan balik"

aku paham, ko rasa menyesal pasal ko kena belajar benda yg takde related to IT such as DB, SE, and apa lancau semua yg aku pun belajar jugak. memang lanciau semua benda kita nak belajar n then nak kena jawab exam.

tapi kalau kos ko ada majoring benda yg ko suka, takdehal kot.

berbalik kepada patut ke belah dari U pasal semua2 perkara ko cakap tu, 50-50 la pada aku..hehehe

Akim Iqbal said...

Har har har, pada aku kalau ang dah boring bek berenti. Lagipun aku rasa ilmu yang ang ada dah cukup, kretip pon kretif.

Keje cepat leh kawin awai. Wo ha !

Akim Iqbal said...

Fikir balik masak2 woi. Jangan fikir sampai hangit. Har har har

Arai Lekir said...

situasi ni aku akan lalui lepas habis grad diploma thn depan...

sambung degree :
habis umur 26, keluar2 gaji almost above RM2K..tu belum buat OT lagi..campur OT dlm RM2500+-..kahwin umur 29 la..cukup 3 thn kumpul duit..=RM82800+-.. kau kerja swasta..cari pengalaman dulu..pastu ade tempat bagus pindah la.. kalau kerja kerajaan, confirm gaji naik dan terjamin, cuti pon dapat ..pasal duit ni pandai saving la..nak bayr hutang lagi,minyak lagi,jgn bazir duit beli rokok , tapi ko kena tahan la 3 tahun kat uitm tu..

terus kerja :

sekarang umor dlm 23, pastu kerja..maybe gaji dlm RM1300+- kot.. bidang it ni kerja byk kot..campur OT = RM1800+- kot.. ko pon ade pengalaman.. lebih baik ko kerja daripada belajar 3 tahun yg belum tentu x extend..kalau belajar main2..pointer rendah..x guna jugak..

- so, pikir la masak-masak..ada pro dan kontra.. (aku pon bukan tahu sgt pon)

Ayeem Jemain said...

arai diploma + pengalaman 2k boleh dapat. lagi satu, diploma + pengalaman lebih laku drpd freshy degree. tu sbb yg abis degree pun masih ramai menganggur

Anonymous said...

Salam,

Ayeem, sy rasa, lebih baik ayeem teruskn ja study ni..lgpun ayeem dh ada pengalaman kerja kn sebelum ni..at least klu dh ada degree, pakej ayeem lg superb sebab ayeem dh ada pengalaman kerja n ayeem kn mmg talented dlm bidang ni.

diploma + pengalaman = laku
degree + pengalaman = lebih laku

insya Allah, msti lg senang dapat kerja klu ada degree..of course depending on one's rezeki..

ni cuma pendapat sy, tp option t'baik is to solat istikharah, apa2 pun, slamat m'buat pilihan :)

"Dalam kehidupan muda aku ni, aku tak harap jadi orang yang kaya raya, cukup dapat berkeluarga dan hidup sederhana bermula dari bawah. SATU HARI MESTI BERJAYA JUGAK, Insyaallah."

P/S: xkira la diploma atau degree, klu dh rezeki ayeem, MESTI BERJAYA JUGAK, kn? :)

-Faizah Asmat-

Ayeem Jemain said...

faizah terima kasih atas pandangan faizah :)

♥CIK SHA♥ said...

aku setuju yg IT ni memang memerlukan pengalaman..aku kerja dalam bidang IT..dan aku freshy degree masa pohon kerja dulu..setahun weh aku menggangur baru dapat kerja..sadis..T_T


hmm..pada aku, kalau ko kerja tapi buat PJJ pun ok kot..untung..walaupun habes lambat sket PJJ tu..at least, ko ade kerja+ada duit sendiri+end up habes PJJ ko dapat degree..lepas habes belajar, gaji ko konpom naek kalau ko still bekerja d tempat yg same..atau ko boleh apply kerja kat tempat len dgn gaji yg lebih tinggi sebab ade pengalaman kerja dan kelayakan degree..


tapi semua pilihan di tangan ko..satu masa dulu ko dah buat keputusan nak berhenti kerja dan sambung degree..cube ko fikirkan balik kenapa ko amek keputusan tu..sebenarnye masa ko cakap ko berhenti kerja nak smbg degree dulu tu aku rasa macam tak setuju dan nak bangkang nak suggest ko wat PJJ je..haha..tapi aku tak bg pun komen sebab itu pilihan hidup ko kan..jadi, sekarang ni ko fikirkanlah ape yg terbaek bagi diri ko..yang penting, mohonlah petunjuk dr Allah..wat solat istikharah..good luck dalam membuat keputusan..

Sahbudin said...

pos kali ni buat aku tkomen buat prtama kalinya..haha..dulu aku mcm ko jgak..tp,skrng aku keja full time dah coz aku x thn study dulu..mcm2 bnda aku x thn..tp, x yah lah aku cerita..so,skrng umur 23(kira tua gak lah)dh sthn keja,ble tlg mak bapak n dpt beli motor besaw..study??..bila2 masa boleh smbung..insya'Allah,lps dh sah jawatan~(cuba bincng dgn mk bapak n mntk ptunjuk ngn Allah swt) :-)

Ayeem Jemain said...

ciksha aku kalu dah berhenti, aku takmo sambung study lgsg dah. aku pertaruhkan pengalaman je

sahbudin thanks bro respon! :)

Polapan said...

Pada aku yang da grad and keje selama 2 tahun ni...

aku rasa ko teruskan lar pelajaran ko tu..at least ada degree sebab kenaikan pangkat dalam mana2 organisasi biasanya memerlukan ko ada degree...untuk jadi seorang executive...tak kira lar pointer ko ok ke tak sebab masa tu apa yang amjikan nak adalah staff yang boleh wat kerja dan ada syarat yang cukup untuk kenaikan (degree)

Pasal gaji tu pun sama jugak, aku yang kerja 2 tahun ni baru dapat 3k..tapi kawan aku yang sambung master (tahun depan abis, sekarang jadi tutor UiTM) bila abis nanti akan jadi lec dan dapat around 4k..

Lagi satu, ramai kawan2 aku yang sedang keje sambil belajar sekarang (ACCA) nasihatkan supaya better belajar full time sebab lebih senang untuk ko fokus pada pelajaran mahupun gadis-gadis (student UiTM kan hot hehehe)

BTW, segala keputusan di tangan ko, ape sahaja yang dipilih harap tidak disesali kerana tiada sesiapa yang mampu melihat masa depan kecuali yang di atas sana..

Sekian..

Ayeem Jemain said...

@polapan thanks bro! :) skrg aku dah dpt semangat balik sebenarnya utk teruskan study :)

peep said...

ayeem ko fokus kt blog je lahh.. best kott.. haha :) boleh update hari2.. ceh xde lah, semogaa ALLAH swt bgi petunjuknye jalan mane yg tbaik ntok ko k. amin.

ENCIK TIKUS said...

teruskan study bro.. lagipun kau dah ada pengalaman bekerja.. dan lagi satu, kau tak payahlah amik pjj tu... dulu masa aku kerja ada beberapa officemate aku yang amek pjj.. diorang komplen penat.. sebab dengan kerjanya.. pastu weekend dengan kelasnya... serius penat.. macam takde life.. sambung je lah yeeemmm... Uitm shah alam tu banyakkan awek2 cun ? melepas bro nantiiiii..


haish.. kang ada yang kene terajang aku karang... kakakaka

perghh aku bagi pandangan ni doe ! pes time ! bahahahah.. *tetiba* oke bai..

Polapan said...

Gud luck on your studi!!
Moga dapat awek hot kat UiTM hahahaha

sYafIk-wAy said...

tanyakan pada yang pakar !!!

amy syahirah said...

amy doakan terbaik utk ayeem =)

Ayeem Jemain said...

peep haha cegampang. thanks bro

tikus pergh terkejut gak aku tgk opinion ko yg pjg lebar. rare tu! haha. aku kalau stop mmg takkan smbg study lagi dah. tp skang aku pikir aku patut teruskan je. walupun lama sgt

polapan thanks bro! haha

syafik hehe ofcos

amy thanks amy! :)

maz said...

merujuk kepada komen en.tikus, penat belajar + kerja. saya setuju sangat2, kalau tak bersedia utk berkorban masa tambah lagi kena double effort utk kerja dan fokus study memang jgn la ambik part time atau pjj camtu.
ni personal experience, sy baru dpt master + at the same time jadi executive IT kat private company. ada yg +ve dan -ve.

masa : kerja 9am-5.30pm,kelas pulak dr 6pm-9.30pm.belum masuk assignment dan tesis dan persedian presentation.
duit: part time study costly dari full time. tmpt sy private university utk MBA, RM3500 1 semester. tp alhamdulillah company sponsor! (kelebihan keja + study)
life: kena pandai balance.jgn ckp study+keja langsung xde life,atau lambat jodoh.sy kawen pada final semester pada usia 25.kesan:extend 1 sem.hehe
moga jd iktibar dr pengalaman ni, ambik yg +ve buang yg -ve :)

Cik Ca'ah said...

abg ayeem,biasa la baru nak smbung stdy mmg rasa mcm tu. ca'ah pun memula rsa mcm tu,kita sma intake la abg ayeem,cuma ca'ah kt uitm kedah. msa mula2 tu mmg rasa nk berenti sgt, sbb rsa mcm x larat sgt nk stdy. rsa nk give up sgt,tp lama2 bila dh rsa selesa sket,okey la tu. kdg2 feeling nak quit tu dtg jugak tp kna cpat2 p sembahyang la. mintak bagi kuatkan perasaan kita kalau memang takdir kita kat uitm ^^

Anonymous said...

klau aku, plh kerja kot.. klau ko rsa fmily ko kaya, bley la trus stdy. tp klau ko rsa nk sng awal, kerja la.. aku mmg plih kerja lps abes diploma, sian beb family aku. trngin gak nk mnolong mak bapak ngn duit sndri. tp ko bdk pndai kn, mcm rugi lak ko xsmbung blaja.. aku laen la, biasa2 sja.. haha..

Anonymous said...

Masalah kita sama ayeem..

Ayeem Jemain said...

anon aku dah quit dah pun. dah dekat 5 bulan aku bekerja ni haa. hehe. yg pasti, aku tak menyesal pun quit. :)